Sernik, który ostatnio był absolutnym hitem. Wilgotna marmurkowa masa serowa przykryta masłem orzechowym z kawałkami orzechów i czekoladą a wierzch wzbogacony jeszcze kawałkami batoników Snickers. Dla fanów masła orzechowego chyba nie ma lepszego ciasta. Fakt, jest dość kaloryczne ale gwarantuję, że mimo to nie poprzestaniecie na jednym kawałku.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na masę serową:
- 1 kg sera na sernik (z wiaderka)
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 3 łyżki kaszy manny
- 125 ml oleju
- 2 łyżki kakao
na polewę:
- 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
dodatkowo:
- 2 batoniki Snickers
- 150 g biszkoptów okrągłych
Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować na gładko, ale nie za długo. Masę serową podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Z białek ubić piane, podzielić na połowę i wmieszać osobno połowę do masy białej a połowę do masy kakaowej. Masy serowe na zmianę wylewać do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 179*C i piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Masło orzechowe podgrzać (nad parą lub np. w mikrofali) i polać nim sernik. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać wierzch sernika tworząc wzorki tak, żeby spod czekolady było widać masło orzechowe. Batoniki pokroić na plasterki i ułożyć na górze. Ciasto wstawić do lodówki, kroić najlepiej na następny dzień.
A jeśli wybieracie się w gości i chcecie zabrać ze sobą ciasto to koniecznie zaopatrzcie się w pudełka cukiernicze od opakowaniacukiernicze.pl. Tak zapakowane ciasto wygląda jak z cukierni.
A w prodzizu wyjdzie?
OdpowiedzUsuńCzy może być ser do sernika o smaku waniliowym czy lepszy normalny?
OdpowiedzUsuńsernik super, tylko trzeba uważać, aby biszkopty sie nie przypaliły
OdpowiedzUsuń