Lekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam po przepis:)
*mała blaszka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 3 łyżki oleju
- 4-5 łyżek coca-coli lub innego napoju gazowanego (może być woda gazowana, ewentualnie zwykła woda)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na mus czekoladowy:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g czekolady mlecznej
- 3 duże miękkie gruszki
- łyżka wody
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie nadal ubijając dosypywać cukier a później żółtka. Kiedy masa będzie puszysta wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wlać colę i olej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę a górną część porkuszyć.
Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki, umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby przykrywała gruszki i posłodzić. Gotować 2-3 minuty (uważać, żeby nie rozgotować), odcedzić i wystudzić. Na dolnej części ciasta położyć gruszki. Czekoladę rozpuścić w miseczce nad parą i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Musem przykryć gruszki. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Pięknie się prezentuje, chętnie ukradłabym ten kawałek ciacha na spróbowanie :))
OdpowiedzUsuńboskie! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń