chlebek na zsiadłym mleku



Spodobały Wam się ostatnio zdjęcia chlebka na fb, wrzucam więc trochę spóźniony przepis. Warto go wypróbować, bo jest bardzo smaczny. Jak dla mnie w smaku i konsystencji bardziej smakuje jak weka niż chleb. Jest bardzo pulchny, skórka po wyjęciu z pieca robi się miękka. Nam tak zasmakował, że pół bochenka zjedliśmy zanim wystygnął. Polecam:)

Składniki na jeden duży bochenek:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) + trochę do podsypania
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 75 ml letniej wody
  • 50 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • łyżka maku 
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki.  Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch  i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut. 

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Chętnie kiedyś upiekę

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a piec ten chleb z termoobiegiem czy bez?





    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, czy w składnikach powinny być dwa jajka czy jedno.Pytam bo w opisie jest "wbić jako"

    OdpowiedzUsuń