Spodobały Wam się ostatnio zdjęcia chlebka na fb, wrzucam więc trochę spóźniony przepis. Warto go wypróbować, bo jest bardzo smaczny. Jak dla mnie w smaku i konsystencji bardziej smakuje jak weka niż chleb. Jest bardzo pulchny, skórka po wyjęciu z pieca robi się miękka. Nam tak zasmakował, że pół bochenka zjedliśmy zanim wystygnął. Polecam:)
Składniki na jeden duży bochenek:
- 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) + trochę do podsypania
- 250 ml zsiadłego mleka
- 75 ml letniej wody
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- łyżka maku
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki. Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut.
Wygląda bardzo apetycznie, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńA czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Chętnie kiedyś upiekę
OdpowiedzUsuńWitam a piec ten chleb z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy w składnikach powinny być dwa jajka czy jedno.Pytam bo w opisie jest "wbić jako"
OdpowiedzUsuń