Chyba nie ma osoby, która nie miałaby w domu płatków śniadaniowych. Najczęściej jadamy je z mlekiem czy robimy z nich panierki do mięsa. Ja dzisiaj chciałbym pokazać jeszcze inne zastosowanie płatków, dzięki któremu w kilka minut możemy wyczarować pyszne trufelki.
Składniki:
- szklanka płatków pełnoziarnistych Lubella
- 150 g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 100 g skórki kandyzowanej
- 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
Czekoladę i mleko umieścić w misce i rozpuścić nad parą. Dodać płatki i posiekane bakalie. Odstawić na chwilę, kiedy masa będzie twardnieć to mokrymi rękami lepić kulki. Gotowe wstawić do lodówki, żeby całkiem stężały.
Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te płatki lubelli, są zdecydowanie pyszniejsze niż te klasyczne cornflejki w czerwonym opakowaniu! ;)
OdpowiedzUsuńA czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
OdpowiedzUsuń