beza z kremem patissiere i malinami


W moim ogródku pojawiają się jeszcze ostatnie maliny ale niestety to już koniec sezonu. Nie są już tak słodkie jak latem ale w tym wypadku to nie przeszkadza, bo dobrze łączą się ze słodką bezą. Najczęściej bezowe blaty przekładam bitą śmietaną lub kremem z mascarpone ale tym razem postanowiłam na waniliowy krem patissiere. To taki jakby budyń z żółtek. Trochę rzadszy od tradycyjnego ale bardziej kremowy i delikatny. To tego wypieku pasował idealnie. 

Składniki:
na bezę:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny lub octu 
na krem:
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • laska wanilii
dodatkowo:
  • szklanka malin (lub innych miękkich owoców)
  • listki mięty do dekoracji

Białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna zacząć dosypywać cukier a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa musi być sztywna i się nie rozpływać. Wyłożyć ją na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i uformować okrągły kształt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130*C i suszyć około 1,5 godziny. Jeśli beza będzie się rumienić to należy zmniejszyć temperaturę o 20*C. Po upieczeniu wystudzić i delikatnie przełożyć na paterę. Przygotować krem: Laskę wanilii wyskrobać i dodać ziarenka do mleka ( a laskę np. do pojemnika z cukrem- będzie miał ładny aromat). Mleko zagotować. Żółtka rozmieszać w rondelku z cukrem i mąką ziemniaczaną i zalać gorącym mlekiem energicznie mieszając. Masę podgrzewać aż zacznie bulgotać. Zdjąć z ognia, przełożyć na miseczkę i wystudzić. Zimny krem wyłożyć na bezę, na wierzchu ułożyć maliny, udekorować miętą. 



2 komentarze:

  1. Uwielbiam taką bezę. U nas w cukierni na dole sprzedają taką samą. Ciężko jest zrobić samą bezę, przynajmniej tak słyszałam ale spróbuje podejść do tego przepisu :) wyzwanie na weekend rzucone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bezy! A Twoja wygląda naprawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń