Lekkie ciasta, które mają dużo warstw budyniu i bitej śmietany zawsze znikają u nas w mgnieniu oka. To miało takie wzięcie, że dobrali się do niego zanim zdążyło stężeć, dlatego na zdjęciu jest nierówne, bo starałam się uratować chociaż kawałek do zdjęcia. Sama chętnie bym się na nie rzuciła ale niestety, póki co mam zakazane słodkie. Ale Wam polecam, na pewno jest pyszne, potwierdziło to kilku łasuchów.
*foremka 25x34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie żółtej galaretki
- kostka masła
na krem śmietanowy:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
- 2 duże paczki kakaowych herbatników
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka gorzkiego kakao
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Budyń rozpuścić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i utrzeć z masłem.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować ze śmietanką. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć herbatnikami namoczonymi w mleku. Na nich rozłożyć 1/3 bitej śmietany i kolejną warstwę herbatników. Przekładać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać gorzkim kakao.
Składanie ciasta: połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej- herbatniki-bita śmietana-herbatniki-reszta budyniu-herbatniki-bita śmietana-biszkopt-bita śmietana-kakao
Składanie ciasta: połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej- herbatniki-bita śmietana-herbatniki-reszta budyniu-herbatniki-bita śmietana-biszkopt-bita śmietana-kakao
ojej, jak to ciasto bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto- uwielbiam kremy budyniowe do przekładańców :)
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńSzkoda że do końca nie napisane jak układać. Na zdjęciu wygląda,że druga część biszkoptu jest w środku, a może być i jako ostatnia warstwa. Tylko jak powinno być?
OdpowiedzUsuńTrzeba czytać do końca dokladnie przepis. 1/2 biszkoptu- połowa masy budyniowej-herbatniki namoczone w mleku-1/3 bitej śmietany -herbatniki -masa budyniowa-herbatniki -bita śmietana -1/2 biszkoptu- 1/3 bitej śmietany - kakao do posypania . Tak ja widziałam napisane w przepisie. Smacznego. Pozdrawiam. Pyszne.
UsuńPysznie tu. Gdzie się nie zajrzy to ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńczy masę bydyniową z masłem ucieramy za pomocą pałki? czy można zmiksować mikserem?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest biszkopt ,zeby upiec , a dalej piszecie ,ze mase trzeba przekladac herbatnikami namoczonymi w mleku .a nic nie ma o biszkopcie
OdpowiedzUsuńPrzeczytaj jeszcze raz..
Usuńno a kiedy drugi biszkopt?
OdpowiedzUsuń