lekkie ciasto śmietanowe z malinami



Puchowe  jak obłoczek ciasto z gatunku tych, które chce się zjeść oczami. W dodatku tak lekkie, że bez mrugnięcia okiem sięgamy po kolejny kawałek. Niby nie ma w nim nic szczególnego, bo składniki są najprostsze ale i z takich można wyczarować coś obłędnie pysznego. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę śmietankową:
  • 1 litr śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śnieżki 
dodatkowo:
  • 2 szklanki malin
  • duża paczka herbatników kakaowych
  • łyżka kakao
Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Podczas ubijania dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z  proszkiem do pieczenia i wymieszać z masa jajeczną. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżkami. Połączyć z mascarpone. Połowę masy śmietankowej rozsmarować na biszkopcie i przykryć warstwą herbatników. Na ciastkach ułożyć maliny i przykryć pozostałym kremem. Wierzch posypać przez sitko kakao. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 

11 komentarzy:

  1. Widzę że dalej opychasz się tymi deserami,kobieto Ty się wykończysz...przygotuj coś zdrowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak sie sklada ze sie nie opycham bo choroba mi na to nie pozwala, nawet nie liznę słodkiego. Także nie musisz sie martwić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta! <3 Chętnie bym je zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej mąki użyłaś do biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogą być owoce mrożone ?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Teoretycznie tak chociaż to kwestia gustu nie każdy lubi kwaśne mrożone maliny. Można je zastąpić brzoskwiniami z puszku lub bananami.

    OdpowiedzUsuń
  7. czy używając mrożonych owoców trzeba je wcześniej rozmrozić, czy można dodać zamarznięte? :)

    OdpowiedzUsuń