Lubicie smakowe pieczywo? My uwielbiamy bułki i chlebki z różnymi dodatkami. Taki cebulowy chlebek najbardziej pasuje nam do kiełbaski z ogniska lub pikantnych gulaszy. Jest bardzo aromatyczny, po jego upieczeniu dom pachniał przez cały dzień. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu, od jego chrupiącej skórki wprost nie można się oderwać.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 i 3/4 szklanki letniej wody
- 25 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta soli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- łyżka posiekanych bardzo drobno suszonych pomidorów
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka sezamu
Cebule posiekać i usmażyć na złoto na oleju, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Wystudzić. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże rozpuszczone w odrobinie wody, resztę wody i pozostałe składniki (oprócz sezamu). Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakami aż nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki (wyścielonej papierem lub wysmarowanej olejem), posmarować wierzch wodą i posypać sezamem. Odstawić jeszcze na kwadrans, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec godzinę. Jeśli chlebek będzie za szybko się zapiekał z góry, to w połowie czasu pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz