Ciasto francuskie to najlepszy sposób na szybki deser, dlatego zawsze mam zapas w lodówce lub zamrażalniku. Można w nie zawinąć ser, budyń i większość owoców. A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duże jabłko
2 brzoskwinie
banan
mały kubeczek gęstego serka homogenizowanego
jajko
cynamon
Owoce obrać i pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Ciasto rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, na połowie każdego kawałka wyciąć literatką otwór. Na każdy kawałek po drugiej stronie nałożyć łyżkę serka, po kawałku owoców i posypać cynamonem. Złożyć na pół przykrywając stroną z otworem i skleić rogi. i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 25 minut aż będą złote. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz