ciastka francuskie z brzoskwiniami
Ciasto francuskie to najlepszy sposób na szybki deser, dlatego zawsze mam zapas w lodówce lub zamrażalniku. Można w nie zawinąć ser, budyń i większość owoców.
A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duże jabłko
- 2 brzoskwinie
- banan
- mały kubeczek gęstego serka homogenizowanego
- jajko
- cynamon
Owoce obrać i pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Ciasto rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, na połowie każdego kawałka wyciąć literatką otwór. Na każdy kawałek po drugiej stronie nałożyć łyżkę serka, po kawałku owoców i posypać cynamonem. Złożyć na pół przykrywając stroną z otworem i skleić rogi. i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 25 minut aż będą złote. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz