Jak na świąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę.
*tortownica 26 cm
Składniki:
na ciasto piernikowe:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 1 kg serka waniliowego z wiaderka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 5 jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)
- 300 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki dżemu z pomarańczy
- 2 pomarańcze
- wiórki i dekoracje czekoladowe
Ciasto piernikowe przygotować tak, jak biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawa piernikowa, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyścielonej papierem.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić i odkleić z papieru. Pociąć na paski o szerokości około 3-4 centymetrów, wszystkie równo.
Na cieście rozsmarować powidła. Pierwszy pasek zwinąć w roladkę. Położyć na drugim pasku ciasta i zwinąć razem z nim. Postępować z każdym kolejnym paskiem tak, żeby powstawał coraz większy ślimak.
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki także wyłożyć papierem wysoko ponad obręcz blaszki. Roladę z ciasta i powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu.
Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać ser, otarte skórki i budynie, wlać olej i zmiksować.
Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać bakalie i wymieszać. Masę serową przelać do tortownicy zalewając piernikową roladę.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie porządnie wystudzić (najlepiej przez noc). Sernik mocno wyrośnie ale po wystudzeniu nieco opadnie.
Ostudzony sernik wyjąć z blaszki i zdjąć papier. Delikatnie podważając łopatką przenieść na paterę. Wierzch posmarować dżemem. Pomarańcze obrać i pokroić na półplasterki, ułożyć je na górze sernika. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi i udekorować czekoladowymi dekoracjami.
Przepis bardzo smakowity :)
OdpowiedzUsuńWyśmienity wypiek! <3
OdpowiedzUsuńA co zrobic z tym dzemem pomaranczowym ? Zjesc?
OdpowiedzUsuńA co zrobic z tym dzemem pomaranczowym?
OdpowiedzUsuńCoś jest chyba nie tak, wszystko mi się rozwaliło
OdpowiedzUsuńPrezentuje się imponująco :)
OdpowiedzUsuń