Ciasteczka z witrażykiem to propozycja dla tych, którzy chcą mieć na choince pierniczki ale nie mają czasu ich lukrować. Bardzo ładnie wyglądają, są całkowicie jadalne a ich przygotowanie jest tanie i ekspresowe. Kolor okienek może być dowolny, zależy jakie landrynki kupicie. Te ciasteczka bardzo ładnie wyglądają na choince, zwłaszcza pod światło, wtedy witrażyki są cudnie kolorowe.
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 250 g mąki
- 35 g masła
- 35 g miodu
- 50 g cukru pudru
- łyżka przyprawy korzennej
- 1 jajko
- szczypta sody (ciasteczka nie mogą zbytnio wyrosnąć)
- 30 sztuk kolorowych landrynek (najzwyklejszych)
Masło i miód podgrzać. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem i przyprawą. Przesiać na blat, wbić jajko, dodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić dziurki na sznureczek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180*C i piec około 7 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby masa z landrynek zastygła. Najlepiej zdejmować ciastka z blachy podsuwając je od dołu łopatką do ciasta, żeby się nie połamały.
ile sody ? bo w składnikach nie ma, a w wykonaniu jest ?
OdpowiedzUsuńPrzeciez w skladnikach jest napisane: Szczypta sody
UsuńZamierzam w tym roku zrobić po raz pierwszy witrażyki 😊 piękne Pani wyszły. Czy ta landrynka bez rozdrabniania dobrze się rozpuści?
OdpowiedzUsuń