Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili a ja nie miałam możliwości wyjścia do sklepu. Przekopałam więc szuflady i z tego co znalazłam zrobiłam przekładane andruty. Wyszły bardzo smaczne, nie przesłodzone, bo smak przełamałam konfiturą malinową.
Składniki:
- 5 kwadratowych wafli tortowych
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 250 g masła ( a najlepiej w tym wypadku margaryny)
- 100 g drobnych wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g mlecznej czekolady
- 5 łyżek śmietanki kremówki (można zastąpić mlekiem)
- słoiczek konfitury malinowej Stovit
- 2 łyżki sypkiej galaretki malinowej
- 1/3 szklanki wrzątku
Mleko, masło, kokos i cukier zagotować i przestudzić. Wmieszać do tego mleko w proszku i odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką (lub mlekiem) i ustawić nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszając stopić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z konfiturą. Odstawić, żeby zaczęła tężeć. Jeden wafel położyć na folii aluminiowej. Posmarować rozpuszczoną czekolada i przykryć drugim waflem. Wyłożyć połowę masy kokosowej, następnie kolejny wafel, konfiturę, wafel i masę kokosową. Przykryć ostatnim andrutem i mocno obwinąć folią. Wstawić do lodówki i przyłożyć deseczką do krojenia obciążoną np. kartonem mleka. Po kilku godzinach można już pokroić.
smaki dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńMoja mama podobne robi. Super przepis
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, ja czasem jadam takie, ale z masą krówkową.
OdpowiedzUsuńProszę mi napisać jak można zastąpić mleko w proszku?
OdpowiedzUsuń