Ciasto dla miłośników kawy ale nie tylko. Ja kawy nie lubię, ale w cieście czasem mi smakuje. W tym smakowała mi bardzo, zwłaszcza, że całość miała coś z sernika na zimno. Budyń kawowy i masa z serków z czekoladą fajnie razem pasują. Można użyć serków homogenizowanych z kawałkami czekolady, one mają charakterystyczny smak i na pewno w tym zestawieniu też świetnie się sprawdzą.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- po 3/4 szklanki cukru i mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę kawową:
- 1 litr mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kostka masła
na wierzch:
- paczka herbatników kakaowych
- 600 g serka homogenizowanego
- 200 g czekolady deserowej
- 200 ml kremówki 30%
- 2,5 łyżki żelatyny
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i przełożyć do blaszki. Piec 30 minut w 175*C.
Budynie, cukier i kawę rozmieszać w szklance mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Ugotować na gęsto, zmniejszyć ogień, dodać masło i powoli gotując mieszać aż całkowicie się połączą. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i przykryć warstwą herbatników.
Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę ubić na sztywno, Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Serki zmiksować z bitą śmietaną, dodać połowę czekolady i żelatynę Wymieszać i wyłożyć na ciasto. kilka herbatników pokruszyć i wymieszać z pozostałą czekoladą. Posypać wierzch ciasta i schłodzić.
Świetny przepis! A sernik wygląda obłędnie :) Byłby idealny na spotkanie przy herbacie, bo jednak co za dużo kawy, to niezdrowo ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno muszę wypróbować ten przepis - wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńJak kawowe to dla mnie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto biszkoptowe. Do tego smak kawy, dlatego uważam, że połączenie to może być naprawdę ciekawe. Pięknie wyglądają te ciasta. Wszystkie! Idealnie wkomponują się na suto zastawiony stół.
OdpowiedzUsuńSmak kawy uwielbiam w takim wydaniu - do tego ciasta pasuje i herbata i kawa zaparzone na smacznej wodzie. Nasz filtr redox fitaqua który mamy od niedawna daje i smaczną i zdrową wodę - woda ta pomaga odkwasić organizm zwalcza też wolne rodniki.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie za kawą w wypiekach przepadam, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZnów pycha,a jak się prezentuje....mniam:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/
SUPER NAPEWNO SPRUBUJE
OdpowiedzUsuńA ja bym dala na spód zamiast biszkopt to herbatniki
OdpowiedzUsuń