Cykl "deserowa środa" rozpoczynamy pucharkiem serowo-kokosowym z konfiturą jagodową. Tym razem jest to deser bez bitej śmietany a więc trochę lżejszy i mniej kaloryczny. Robi się go dosłownie w kilka minut więc w razie niezapowiedzianych gości sprawdzi się idealnie.
Składniki na 3 duże pucharki:
- 200 g twarogu (może być w kostce, chyba że nie lubicie grudek to użyjcie mielonego)
- 280 g serka Danio waniliowego
- 3/4 szklanki mleka
- 3 duże łyżki wiórek kokosowych
- łyżka cukru
- 6 łyżek konfitury jagodowej
- 9 podłużnych biszkoptów
Kokos zalać mlekiem, dodać cukier i powoli gotować kilka minut aż wiórki naciągną trochę mleka. Odcedzić (mleko zachować) i wystudzić. Ser, serki i kokos zmiksować. Sześć biszkoptów przekroić n połowę, nasączać w wystudzonym mleku i układać po dwie połówki na dnie pucharków. Na biszkopty nałożyć po dużej łyżce kremu serowego a na niego konfiturę. Tak samo zrobić kolejne warstwy. Do każdego deseru wbić po jednym biszkopcie, schłodzić.
Ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie.
OdpowiedzUsuń