sałatka pieczarkowa z tortelliini


Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki makaronowe, mogłabym je jeść codziennie. Aż tak sobie nie folguję ale zawsze na spotkanie w większym gronie robię jakąś nową sałatkę. Czasem wystarczy zamienić lub dodać jeden składnik, żeby sałatka nabrała nowego charakteru. Tak więc do naszej sprawdzonej pieczarkowej dodałam tortellini. Wyszła ciekawa w smaku, bardzo dobra i dość syta. 

Składniki:

  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • szklanka tortellini (użyłam z nadzieniem "cztery sery")
  • por (zielona część)
  • 200 g pieczarek
  • 4  jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego 
  • sól, pieprz
Fasolę i kukurydze odsączyć i wypłukać. Tortellini ugotować w osolonej wodzie al dente, nie rozgotować. Pieczarki ugotować w słonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cieniutkie krążki, zalać wrzątkiem na pół minuty i odcedzić. Jajka ugotować na półtwardo, pokroić niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić solą i pieprzem. 

2 komentarze: