Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki makaronowe, mogłabym je jeść codziennie. Aż tak sobie nie folguję ale zawsze na spotkanie w większym gronie robię jakąś nową sałatkę. Czasem wystarczy zamienić lub dodać jeden składnik, żeby sałatka nabrała nowego charakteru. Tak więc do naszej sprawdzonej pieczarkowej dodałam tortellini. Wyszła ciekawa w smaku, bardzo dobra i dość syta.
Składniki:
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- szklanka tortellini (użyłam z nadzieniem "cztery sery")
- por (zielona część)
- 200 g pieczarek
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Fasolę i kukurydze odsączyć i wypłukać. Tortellini ugotować w osolonej wodzie al dente, nie rozgotować. Pieczarki ugotować w słonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cieniutkie krążki, zalać wrzątkiem na pół minuty i odcedzić. Jajka ugotować na półtwardo, pokroić niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Świetny przepis :) Uwielbiam tego typu sałatki.
OdpowiedzUsuńJest wyśmienita
OdpowiedzUsuń