ciasto kokosowe w kształcie królika


Wkrótce Wielkanoc, pora zacząć myśleć nad świątecznymi przepisami. Nie mam w zwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh...czego to człowiek nie zrobi do okrzyków radości dziecka). Futro zając ma z kokosu więc środek też musiał jakoś do tego pasować. Dlatego biszkopt przełożyłam pianką z serków homo, czekolady i kokosu. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry, bo robiłam ot tak, bez pomysłu. Zależało mi, żeby chociaż trochę przypominało królika i nawet się udało:)

P.S. ja biszkopt upiekłam w obręczy w kształcie królika, którą kiedyś kupiłam razem z blaszką w markecie. Jeśli jednak nie macie takiej foremki wystarczy wydrukować lub narysować zarys królika na kartce, zrobić szablon  i wyciąć z prostokątnego biszkopta. 

Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
na przełożenie:
  • 300 g serka homogenizowanego (użyłam z kawałkami czekolady) 
  • galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kokosu
  • łyżka cukru
na wierzch:
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 200 ml mleka
  • 5  łyżek kokosu
  • kolorowa masa cukrowa
 
Przygotować biszkopt: białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli, po jednej łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Jeśli używamy obręczy w kształcie królika to dużą blaszkę należy wyścielić papierem na dnie i nałożyć obręcz (nie smarować jej) i przelać ciasto. Jeśli nie  mamy obręczy to zrobić normalnie w foremce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu delikatnie odkroić od obręczy (lub wyciąć z prostokątnego biszkopta) i przekroić na dwa blaty. 

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i ostudzić. Kokos wsypać do mleka dodać cukier i gotować kilka minut aż wiórki wciągną kokos. Wystudzić. Dodać do serków, wlać zimną galaretkę i zmiksować. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć nią biszkopt. Kiedy całość zastygnie śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i obsmarować boki i wierzch ciasta. Całość dokładnie pokryć kokosem. Z masy cukrowej wyciąć oczy, uszy i inne elementy dekoracji. Ułożyć na wierzchu.



4 komentarze:

  1. Sliczny zajaczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli będzie planowana degustacja "zajączka" proszę o podanie terminu i lokalizacji, podjadę :-) Super sprawa. Już jestem głodny haha.
    Pozdrawiam, Piotr
    www.ejno.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, doskonały tort dla osoby obchodzącej urodziny w Wielkanoc! :)

    OdpowiedzUsuń