Sernik na biszkopcie piekę często a polewę zawsze daję na wierzch. Tym razem na Święta postanowiłam wypróbować inny sposób- biszkopt zalać najpierw polewą a na to wyłożyć masę serową i dopiero upiec. Bałam się, że polewa rozpaprze się w biszkopcie ale nawet ładnie to wyszło. Użyłam sera pomarańczowego z wiaderka i dałam dużo skórki pomarańczowej, dzięki czemu masa serowa była mocno aromatyczna. Ciasto to na pewno jeszcze powtórzę (choć rzadko piekę coś dwa razy), bo bardzo nam smakowało.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki oleju
na masę serową:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka (użyłam pomarańczowego)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 opakowania budyniu waniliowego
na polewę:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki wrzątku
Najpierw upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej): białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli, po jednej łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę i olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodać ser, skórkę pomarańczową a po chwili ucierania śmietankę i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na pianę.
Od razu przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier puder i kakao, rozmieszać a następnie wlać wrzątek. Mieszać aż będzie jednolita (jeśli się zwarzy to dolać jeszcze wrzątki i mieszać energicznie rózgą, po chwili na pewno się naprawi). Przestudzić.
Blaszkę, w której piekł się biszkopt ponownie wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta i posmarować je połową przestudzonej polewy. Na to wyłożyć większą część masy serowej i przykryć drugim biszkoptem. Znowu wyłożyć polewę i ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.
Ten sernik nie wymaga czekania z krojeniem do następnego dnia. Można kroić już po wystudzeniu.
Sernika nigdy za wiele. Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis. Na pewno wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńIdealny! zrobię na weekend:)
OdpowiedzUsuń