W sezonie truskawkowym muszę zrobić chociaż raz ciasto z galaretką a najlepiej jakby był to sernik na zimno, który uwielbia mój mąż. Ja za tego typu ciastami nie przepadam ale serniki pieczone ubóstwiam. Idąc na kompromis powstał sernik na murzynku, oczywiście z truskawkami (i morelami) w galaretce. Część owoców zapiekłam w masie serowej a część na świeżo zalałam galaretką, dzięki temu całość była bardziej świeża i soczysta.
*foremka 25*23 cm (trochę mniejsza od standardowej)
Składniki:
na ciasto:
- 250 g masła
- 6 łyżek kakao
- 1 szklanka cukru
- 10 łyżek wody
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
na masę serową:
- 450 g serka homogenizowanego z wanilią
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
dodatkowo:
- 500 g truskawek
- 5-6 moreli
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Masło, wodę, kakao i cukier rozpuścić w rondelku i wystudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka wmiksować do masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy kakaowej, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać łyżką pianę z białek.
Serki homogenizowane zmiksować z jajkami, budyniem i mąką ziemniaczaną. Ciasto kakaowe wyłożyć do blaszki wyścielonej wysoko papierem. Na cieście rozsmarować masę serową. Morele i truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Większą część truskawek odłożyć a resztę wymieszać z morelami i położyć n masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut.
Galaretki rozpuścić w 600 ml wody, odstawić. Kiedy ciasto wystygnie ułożyć na nim odłożone truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Hej, super ciasto i to jeszcze z galaretką z truskawkami - jak ja takie uwielbiam! Musze je zrobić, świetny przepis!
OdpowiedzUsuńJaki serek homogenizowany polecasz?
OdpowiedzUsuńMarynia
ja kupuje w Biedronce. Tutti czy jakoś tak
UsuńJaka wielkość blaszki ???
OdpowiedzUsuńSpod się nie upiekl zakalec. Chyba lepiej najpierw upiec ciemny spod i dopiero dać ser
OdpowiedzUsuńJakie maslo najlepiej dodac?
OdpowiedzUsuńA zwykly serek homogenizowany moze byc ? Mieszkam w DE i nie widzialam tu waniliowych
OdpowiedzUsuńOczywiscie ze tak :)
UsuńKupiłam serek w polskim sklepie ale po zmiksowaniu ze wszystkimi składnikami wyszła na w płynie. Nie mogłam rozsmarować tylko wylać na brązowe ciasto przez co wsiąkło wgłąb. Teraz siedzi w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie.
OdpowiedzUsuńzrobiłem to ciasto według przepisu :) bardzo dobre osobiście polecam
OdpowiedzUsuńPS można dać 1 i 1/5 szklanki maki ciasto jest lżejsze