bułeczki pszenne z makiem


Nie mam to jak ciepłe bułeczki na śniadanie. Takie domowe smakują zupełnie inaczej niż kupne. Mają zwarty miąższ, przez co są nie tylko smaczniejsze ale też bardziej syte. Jeśli wstajecie wcześniej niż reszta domowników, zróbcie im niespodziankę i upieczcie takie bułeczki. Nie zajmuje to wcale dużo czasu. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka maku
Dwie łyżki mąki wsypać do małego naczynia, dodać cukier, wodę i rozdrobnione drożdże. Rozmieszać i odstawić na kwadrans aż rozczyn ruszy. Resztę mąki przesiać do dużej miski.  Dodać rozczyn i wbić jajko. Wyrabiać, po chwili wlać olej. Wyrabiać aż ciasto będzie odklejać się od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Z wyrośniętego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Za pomocą pędzelka każdą bułkę posmarować wodą a następnie posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumienią, czyli około 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz