"fistaszek"- ciasto z masłem orzechowym



Masło orzechowe zaczęliśmy lubić niedawno ale tak nam zasmakowało, że wyjadamy łyżeczką prosto ze słoika. Ostatnio z braku weny pomyślałam, że zrobię jakieś ciasto z nutą masła orzechowego właśnie. Jak większość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto orzechowe:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych)
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem budyniowy:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 500 ml mleka
dodatkowo:
  • 400 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • około 60 sztuk herbatników 
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • łyżka żelatyny
  • 300 g gęstej konfitury wiśniowej
 Ciasto przygotować tak jak biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec w foremce wyścielonej papierem w 175*C przez około 20 minut. Ciasto ma być cienkie. Wystudzić.
Zimne ciasto posmarować warstwą masła orzechowego (około 1/2 słoika). Na maśle orzechowym ułożyć warstwę herbatników. 
Połowę mleka zagotować z masłem. Do reszty wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać.  Wlać na gorące mleko i ugotować budyń. Od razu wyłożyć go na warstwę herbatników. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować konfiturę i przykryć herbatnikami. 
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe (dwie łyżki odłożyć) i ostudzoną żelatynę. Zmiksować i wyłożyć na ciasto. Pozostałe masło orzechowe rozpuścić nad parą lub w mikrofali (10 sekund) i polać wierzch. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

1 komentarz:

  1. Wow, ostatnio właśnie strasznie polubiłam masło orzechowe, a teraz tu znajduję taki fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń