Masło orzechowe zaczęliśmy lubić niedawno ale tak nam zasmakowało, że wyjadamy łyżeczką prosto ze słoika. Ostatnio z braku weny pomyślałam, że zrobię jakieś ciasto z nutą masła orzechowego właśnie. Jak większość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto orzechowe:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych)
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- 500 ml mleka
- 400 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- około 60 sztuk herbatników
- 350 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 300 g gęstej konfitury wiśniowej
Zimne ciasto posmarować warstwą masła orzechowego (około 1/2 słoika). Na maśle orzechowym ułożyć warstwę herbatników.
Połowę mleka zagotować z masłem. Do reszty wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wlać na gorące mleko i ugotować budyń. Od razu wyłożyć go na warstwę herbatników. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować konfiturę i przykryć herbatnikami.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe (dwie łyżki odłożyć) i ostudzoną żelatynę. Zmiksować i wyłożyć na ciasto. Pozostałe masło orzechowe rozpuścić nad parą lub w mikrofali (10 sekund) i polać wierzch. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Wow, ostatnio właśnie strasznie polubiłam masło orzechowe, a teraz tu znajduję taki fajny przepis!
OdpowiedzUsuń