Ten torcik naczekał się długo na publikację, ciągle coś go spychało z listy ;) Zrobiłam go dla córci na Dzień Dziecka. Nie był duży ale miał w sobie to, co uwielbia czyli kolory. Kolorowe ciasto i kolorowe cukierki na wierzchu. Zdrowy to on nie był ale kiedy rozpieszczać dzieciaki jak nie w ich święto? Na taki torcik każdy mały łasuch się skusi.
*tortownica 18 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- barwniki w proszku: żółty, różowy, niebieski
- łyżeczka naturalnego ekstraktu z pomarańczy
na przełożenie:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
dodatkowo:
- paczka podłużnych biszkoptów
- 150 g cukierków lentilki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie po żółtku i ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i podzielić na trzy części. Do każdej wmieszać po odrobinie barwnika. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia i łyżką nakładać na zmianę wszystkie trzy rodzaje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie połączyć z mascarpone. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku i wmiksować do masy śmietanowej. Przełożyć nią tort, obsmarować również boki i wierzch. Biszkopty dociąć na wysokość tortu, zostawiając od góry około 2 cm marginesu. Przykleić do tortu i zawiązać wstążeczką. Na wierzchu rozłożyć cukierki.
Świetny pomysł na tort dla dziecka! Moja córka ma niedługo urodziny więc taki upiekę. :)
OdpowiedzUsuńRety! Mój Adaś oszalałby na punkcie tego tortu. Już widzę jak zacząłby wyjadać te cukierki z zewnątrz, a potem opychać się wszystkim, co pod. :D U Ciebie ktoś oszalał na jego punkcie?
OdpowiedzUsuń