beziki z masłem orzechowym
Bezy albo się kocha albo nienawidzi. My zdecydowanie jesteśmy w tej pierwszej grupie ale wolimy te domowe. Moim faworytem są beziki przełożone masą kawową ale teraz nie miałam czasu i przesmarowałam je masłem orzechowym, bo tylko je miałam pod ręką. Ależ to wyszło dobre. Musicie uwierzyć na słowo albo po prostu je upiec.
Składniki:
- 4 białka
- 160 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
Białka wbić do misy miksera, posolić i ubijać aż powstanie sztywna piana. Wtedy zacząć powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyścieloną papierem krótkie paseczki (lub inny kształt). Foremkę z bezami wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i piec około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90*C, włączyć termoobieg i piec jeszcze około 1,5 godziny. Spróbować jedną, jeśli jeszcze nie będą dość suche to piec nadal. Wystudzić. Smarować masłem orzechowym i sklejać po dwa.
ciekawy deser, spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe. Skorzystam z tego przepisu na pewno ;)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe ma swój ciekawy smak, a w połączeniu z bezami na pewno smakuje jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńŚwietny Artykuł.
OdpowiedzUsuń