drożdżowe z jagodami i kruszonką


To już ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni, na podwieczorek w środku tygodnia albo na piknik. Obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka. 

*proporcje na dużą blaszkę z piekarnika
Składniki:
na ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • żółtko
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawić na chwilę, żeby ruszyły. Następnie rozczyn wlać do pozostałej mąki, dodać resztę cukru, sól i żółtka. Zacząć wyrabiać. Po chwili dolać olej i wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki. 
Masło, mąkę, cukier i żółtko rozrobić palcami (nie zagniatać!) aby powstała kruszonka. Posypać górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut. 

Komentarze

Prześlij komentarz