Jadąc na Węgry liczyłam na spróbowanie pysznych lokalnych specjałów. Niestety po zjedzeniu ohydnego langosza już mi się odechciało jedzenia w knajpach. Dlatego po powrocie od razu zrobiłam coś w tym klimacie. Nie ma to wiele wspólnego z tamtejszą kuchnią tradycyjną ale ma to, o co mi najbardziej chodziło: paprykę, pastę paprykową i zioła. I było o niebo lepsze niż jedzenie w wakacyjnych budkach. Koperty były przepyszne na ciepło a na zimno też dobrze się sprawdziły na imprezie jako paszteciki. Podałam z sosem czosnkowym.
Składniki:
na ciasto:
- 450 g mąki
- 270 ml letniej wody
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
na farsz:
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 białe papryki stożek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 150 g chorizo lub salami pepperoni
- łyżka pikantnej pasty paprykowej
- sól, pieprz
dodatkowo:
- jajko
- zioła prowansalskie
- 4 łyżki startej mozzarelli
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać letnią wodę, sól, cukier i drożdże. Zacząć wyrabiać a po chwili wlać olej. Wyrobić, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz: paprykę i cebulę posiekać, czosnek zetrzeć. Wszystkie składniki farszu podsmażyć i doprawić, wystudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i pokroić w kwadraty. Na każdy nałożyć farsz, posypać mozzarellą (połowę odłożyć) i sklejać rogi po przekątnej. Jajko rozbełtać i posmarować nim koperty. Posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut.
Wow, mega przepis! Dziękuje za podzielenie się nim :)
OdpowiedzUsuńDrożdże rozrobić jako zaczyn? Zawsze mam problem z ciastem drożdżowym:)
OdpowiedzUsuńwymarzona przekąska do pracy albo na piknik :)
OdpowiedzUsuń