piernik z bogatym nadzieniem



Kiedy tylko zrobi się chłodniej dla mnie to czas, żeby wystartować z piernikami. Choć latem też je jadamy, nie czekamy do Świąt. Dla mnie doskonały piernik musi mieć domową polewę, nie czekoladę. Temu dodałam bogate wnętrze- powidła, kakao, orzechy i bakalie moczone w rumie. Ależ to było dobre!

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 150 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy korzennej
  • 3 łyżki miodu
  • 375 ml mleka
  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 300 g cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 300 g gęstych powideł śliwkowych
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g śliwek suszonych
  • 100 ml rumu
  • łyżka gorzkiego kakao
na polewę:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • połówki orzechów do dekoracji
Śliwki pokroić na drobno, wymieszać z rodzynkami. Zalać rumem i odstawić (można przygotować kilka dni wcześniej). 

Przygotować ciasto: masło, mleko, kakao i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Wystudzić.  Do chłodnej masy kakaowej wbić jajka, wlać miód i zmiksować. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Przesiać do masy i krótko zmiksować. Przelać do foremki wyścielonej papierem i piec w 180*C koło 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. 

Powidła wymieszać z kakao, orzechami i bakaliami z rumu. Posmarować dolny blat ciasta i przykryć drugą połową. 

Masło, cukier puder i kakao podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając rózgą. Kiedy się połączą wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie jednolita i zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować połówkami orzechów. 

Uwaga: nie przechowywać ciasta w lodówce- trzymane w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku pozostanie miękkie. 

Komentarze

  1. Piękny... i na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, uwielbiam pierniki - a ten wydaję się być szczególnie bogaty w nadzienie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki wilgotny i "ciężki"... uwielbiam taką konsystencję! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny piernik! Do tego gorąca herbata z miodem i miło można spędzić czas.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz