To ciasto to pomysł mojej Mamy. Jest ona absolutną mistrzynią składanych serników. Ten wizualnie przypomina ciasto królewicz (klik) ale w środku ma lekko wyczuwalną nutkę banana. Prezentuje się bardzo dostojnie i jest podzielne więc na większe i bardziej eleganckie okazje polecam jak najbardziej.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na sernik:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 banan
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu bananowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 125 g masła
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 3 łyżeczki kakao
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
Przygotować ciasto: sodę rozmieszać w mleku, wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kawałki wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Białka ubić najpierw same na sztywno a następnie dodać cukier. Każdą część ciasta rozwałkować na papierze. Na jedną część wyłożyć pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200*C około 15 minut. Wystudzić.
Z blaszki wyjąć sernik i wyścielić ją dokładnie papierem. Na dnie położyć jeden blat kakaowego ciasta.
W szklance mleka rozmieszać budynie i cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Połowę gorącej masy wyłożyć od razu na kakaowe ciasto. Przykryć sernikiem, wyłożyć resztę gorącej masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić, żeby wystygło/ Później można wstawić do lodówki.
...ale pyszności :)
OdpowiedzUsuń