Jak pewnie wiecie uwielbiam wszystko, co ma w sobie kokos. A jeśli jest w tym jeszcze czekolada, to już w ogóle obłęd. Dlatego tradycyjne kokosanki oblałam mleczną polewą i wyszło trochę jak batoniki bounty.
Składniki na około 30 sztuk:
- 2 białka
- 70 g masła
- 200 g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- szczypta soli
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
Masło, połowę cukru i kokos umieścić w rondelku, zagotować. Wsypać budyń, wymieszać i wystudzić. Białka ubić z pozostałym cukrem i solą. Wmieszać masę kokosową. Wilgotnymi dłońmi lepić kulki, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 16 minut. Wystudzić. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Zamaczać w polewie kokosanki do połowy i układać na kratce do zastygnięcia.
Kokosanki to zawsze same jadłem nigdy z czekoladą czas to wypróbować dzięki :)
OdpowiedzUsuń