keks budyniowy


Kocham keksy. To jedno z moich ulubionych "suchych" ciast. Koniecznie z dużą ilością bakalii i lekką nutką alkoholu, tym razem likieru pomarańczowego ( a przeważnie rumu). Keks z tego przepisu na strukturę podobną do babki piaskowej. Dlatego przy pieczeniu trzeba pilnować, żeby go nie przeciągnąć, bo może wyjść zbyt suchy. Na Święta to pozycja obowiązkowa. 

*keksówka 30 cm
Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g bakalii (figi, rodzynki, suszona żurawina, orzechy, kandyzowane ananasy, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1/3 szklanki likieru pomarańczowego
na lukier:
  • 3 kopiate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub rumu)
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło rozpuścić i wystudzić.  Z mąki odłożyć łyżkę i wymieszać z bakaliami. Resztę mąki pomieszać z mąką ziemniaczaną, budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Jajka wbić do miski i ubijając dosypywać cukier, ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Wsypać mąki, wlać masło i dodać startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polać po wierzchu likierem, powoli, żeby wsiąkł do środka. 

Cukier puder wymieszać z likierem i polać ciasto. Wierzch posypać skórką kandyzowaną.

Komentarze

Prześlij komentarz