Kocham keksy. To jedno z moich ulubionych "suchych" ciast. Koniecznie z dużą ilością bakalii i lekką nutką alkoholu, tym razem likieru pomarańczowego ( a przeważnie rumu). Keks z tego przepisu na strukturę podobną do babki piaskowej. Dlatego przy pieczeniu trzeba pilnować, żeby go nie przeciągnąć, bo może wyjść zbyt suchy. Na Święta to pozycja obowiązkowa.
*keksówka 30 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g bakalii (figi, rodzynki, suszona żurawina, orzechy, kandyzowane ananasy, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- skórka otarta z pomarańczy
- 1/3 szklanki likieru pomarańczowego
na lukier:
- 3 kopiate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub rumu)
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło rozpuścić i wystudzić. Z mąki odłożyć łyżkę i wymieszać z bakaliami. Resztę mąki pomieszać z mąką ziemniaczaną, budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Jajka wbić do miski i ubijając dosypywać cukier, ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Wsypać mąki, wlać masło i dodać startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polać po wierzchu likierem, powoli, żeby wsiąkł do środka.
Cukier puder wymieszać z likierem i polać ciasto. Wierzch posypać skórką kandyzowaną.
Kiedy likier?Nie za duzo masla?
OdpowiedzUsuń