*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto kawowe:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 30 g kakao
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka świeżo zaparzonej wrzącej kawy
na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 300 g serka ricotta
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- 14 podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki likieru kawowego
- słoiczek dżemu wiśniowego
Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów). Ciasto (będzie dość rzadkie) przelać do foremki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (nie przesuszyć). Wystudzić. Ciasto urośnie z "górką" więc należy ją ściąć i pokruszyć a resztę ciasta przekroić na dwa blaty.
Dolny blat ciasta posmarować połową dżemu.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. . Wmiksować ricottę a następnie przestudzoną żelatynę. Podzielić krem na 3 części. Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie, posmarować druga częścią masy i przykryć blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą dżemu, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki.
Dolny blat ciasta posmarować połową dżemu.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. . Wmiksować ricottę a następnie przestudzoną żelatynę. Podzielić krem na 3 części. Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie, posmarować druga częścią masy i przykryć blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą dżemu, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki.
z moim uzależnieniem od kawy... mrrr :)
OdpowiedzUsuń