*foremka 25*10 cm
Składniki:
- duża paczka kakaowych herbatników
- słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Stovit
- 300 ml śmietanki kremówki
- 125 g gorzkiej czekolady
- 400 ml mleka + 125 ml do nasączenia herbatników
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 75 g masła
- mała paczka pianek marshmallow
Czekoladę połamać, wrzucić do miseczki i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wlać czekoladę i szybko zmiksować. Połowę powstałego musu przełożyć do foremki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować krem budyniowy i znowu ułożyc herbatniki. Na nie nałożyć 1/3 dżemu i pozostały mus czekoladowy oraz ostatnią warstwę ciastek. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć czymś ciężkim i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyłożyć na półmisek odwracając do góry dnem. Delikatnie zdjąć papier, wierzch posmarować dżemem i posypać piankami pokrojonymi na mniejsze kawałki.
ale super wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńale to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na urodziny dla dziecka :D Chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń