babka mięsna na bogato




Taką pieczeń, nazywaną u nas "zajączkiem" (a w świecie pieczenią rzymską) często robiła moja Mama. Do środka dawała przeważnie polędwiczkę. Zwykle piekliśmy ją w keksówce ale ja z racji tego, że to przepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka.  Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki z sałatą i ketchupem i mam coś na kształt domowego burgera. Polecam nie tylko na święta.

Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 8 jajek
  • bułka kajzerka
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • przyprawy według uznania: majeranek,słodka papryka, pieprz, mielony kminek, 
  • sól 
  • zielona cebulka
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na połowie smalcu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki, delikatnie posolić i podsmażyć. Wystudzić. Sześć jajek ugotować prawie na twardo, wystudzić, obrać. Do mięsa wbić pozostałe jajka. Bułkę namoczyć, mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić pieczarki z cebulą, starty ser i przyprawić. Dokładnie wymieszać. 
Foremkę do babki z kominkiem wysmarować smalcem i wysypać przyprawami. Przełożyć do niej połowę masy mięsnej, ułożyć jajka i przykryć resztą mięsa. Wierzch posypać przyprawami. Foremkę nakryć folią aluminiowa (błyszczącą stroną do środka), ustawić na większej blaszce ( żeby tłuszcz nie wylał się nam do pieca) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem na godzinę. Po tym czasie zdjąć złotko i piec jeszcze około kwadransa, aż wierzch się zarumieni. 

Jeśli babkę będziemy podawać na zimno to należy zostawić ją w formie aż ostygnie a następnie wstawić do lodówki. Wyjąc z blaszki dopiero jak całkowicie zastygnie. 

Przed podaniem posypać zieloną cebulką.

1 komentarz: