Mazurek to trochę niedoceniane ciasto Wielkanocne. Może dlatego że nie jest wysokie i zbyt podzielne i pewnie temu ustępuje miejsca dostojnym babom. A zgodnie z tradycją mazurek powinien być bardzo strojny i być ozdoba Wielkanocnego stołu. A co za tym idzie powinien być bardzo słodki i udekorowany mnóstwem bakalii. Ja mazurki piekę dopiero od kilku lat i co roku staram się wymyślić jakiś nowy. Dlatego dziś przedstawiam mini mazurki z masa kokosową z odrobiną %, bez bakalii i nieprzesłodzone. Więc totalnie nietradycyjnie ale bardzo pysznie.
Składniki na 4 małe mazurki:
na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 80 g kokosu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3-4 łyżki likieru kokosowego lub śmietankowego
- 4 kostki czekolady
- 2 łyżki mleka
- kolorowe żelki
- listki mięty
Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Wysmarować nią środek mazurków, odstawić do zastygnięcia.
Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier. Gotować kilka minut na małym ogniu aż wiórki całkowicie wciągną śmietankę. Wystudzić i wymieszać z likierem. Nałożyć na mazurki, wierzch wygładzić. Udekorować żelkami i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz