mazurek z masłem orzechowym


Święta za pasem, pora zacząć ogarniać Wielkanocne przepisy. Na pierwszy rzut idzie mazurek, rodzaj ciasta do którego przekonałam się nie dawno i teraz nie wyobrażam sobie bez niego świątecznej kawy. Ten rodzaj ciasta jest bardzo prostu- klasyczne kruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu. 

Składniki:
na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • 3 łyżki rozpuszczonej czekolady
Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą. Większą rozwałkować na kształt jajka. Z mniejszej utoczyć wałeczki i zrobić z nich brzeg ciasta oraz kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będzie złote. Wyjąc i wystudzić. Kratki na wierzchu napełnić czekoladą, dżemem i masłem orzechowym. 

Komentarze