Święta za pasem, pora zacząć ogarniać Wielkanocne przepisy. Na pierwszy rzut idzie mazurek, rodzaj ciasta do którego przekonałam się nie dawno i teraz nie wyobrażam sobie bez niego świątecznej kawy. Ten rodzaj ciasta jest bardzo prostu- klasyczne kruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu.
Składniki:
na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
dodatkowo:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki dżemu wiśniowego
- 3 łyżki rozpuszczonej czekolady
Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą. Większą rozwałkować na kształt jajka. Z mniejszej utoczyć wałeczki i zrobić z nich brzeg ciasta oraz kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będzie złote. Wyjąc i wystudzić. Kratki na wierzchu napełnić czekoladą, dżemem i masłem orzechowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz