sobota, 3 marca 2018

ciasto "kraina lodu"


Kraina Lodu to chyba najpopularniejsza bajka ostatnich lat. Zewsząd zerka na nas jasnowłosa Elsa w błękitnej sukni, która to była inspiracją do stworzenia tego ciasta. Jak nie trudno się domyślić był to pomysł mojej Emilki, która właśnie takiego ciasta zapragnęła. Mimo, że wyszło ciut inaczej niż planowałam to ona i tak była zachwycona. Takie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej nazwy będzie idealne także na lato. 

*foremka 20*20 cm
Składniki:
na biszkopt:

  •  2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
na masę budyniową:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
na piankę:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • szczypta niebieskiego barwnika spożywczego
dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki niebieskiej
  • ok. 15 sztuk niebieskich bezików
  • bita śmietana i cukrowe ozdoby do dekoracji
Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając powoli dosypywać cukier. Następnie dodać żółtka a później olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 170*C około 30 minut. Wystudzić. 

Galaretki cytrynowe rozpuścić razem w 250 ml wrzątku. Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić. 

Połowę mleka zagotować z masłem. Do pozostałego wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Gorący wyłożyć na biszkopt i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

Na warstwie budyniu ułożyć bezy (jeśli są duże  to można je pokroić na mniejsze kawałki). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką cytrynową. Podzielić masę na połowę. Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę. Na górę wylać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki aby stężało. 

Wierzch ciasta udekorować rozetkami z bitej śmietany i cukrowymi ozdobami. 

3 komentarze:

  1. Bajeczne ciasto. Z pewnością przygotuję dla moich wnuków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowne!
    Rzeczywiście- idealne na lato, z tymi warstwami piankowymi i galaretkami...
    :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up