Wiem, że Wy pewnie myślami krążycie już wokół ciast na Wielkanoc, ja szczerze mówiąc jeszcze nie zaczęłam. Dlatego wyskakuję teraz z makowcem, ciastem zupełnie nieadekwatnym do pory ale tak mnie jakoś naszło. Makowce jakoś specjalnie nie są u nas uwielbiane ale ten o dziwo "siadł" i został zjedzony w jeden dzień. Może dlatego, że nie był suchy (jak to ciasto ma w zwyczaju), nie zbyt słodki a morele nadały nutę świeżości. Najlepiej smakował jeszcze ciepły.
Po więcej moich przepisów na makowce zapraszam TUTAJ - 18 przepisów na ciasta z makiem
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na kruszonkę:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 4 białka
- szklanka cukru
- 100 g kokosu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- puszka masy makowej (ok. 800g)
- puszka moreli (ok. 400g)
Składniki kruszonki wymieszać i palcami rozdrobnić w misce (nie zagniatać). Blaszkę do pieczenia wyłożyć wysoko papierem. Na dnie rozłożyć 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoto (ok. 10 minut). W tym czasie przygotować bezę kokosową: białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier. Na końcu wmieszać kokos i skrobię.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na niej rozłożyć piane kokosową i pokrojone morele. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
Wow muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Właśnie wstawiłam do piekarnika i za 20 minut będzie gotowe... dzięki za przepis 😘😘
OdpowiedzUsuńPodoba mi się przepis na ten makowiec :)
OdpowiedzUsuń