Mazurek chałwowy musiał się pojawić, bo chałwę po prostu uwielbiamy. Okazało się, że można zrobić z niej doskonałą polewę idealną do wypełnienia kruchego ciasta. Pomiędzy ciasto a pomadę dałam jeszcze warstwę dżemu pomarańczowego, który przełamał mdły smak chałwy. Te dwa smaki pasują do siebie idealnie. Polecam!
na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 80 g masła
- 100 g chałwy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego Stovit
- rodzynki
- pianki marschmallow
- zielony pisak lukrowy
Masło i mleko podgrzać w rondelku. Dodac cukier i pokruszoną chałwę. Za pomocą rózgi dokładnie mieszać podczas gotowania, żeby w masie nie było grudek. Gotować chwilę na małym ogniu aż składniki dobrze się połączą. Wystudzić.
Ciasto posmarować dżemem. Na dżem wylać płynną jeszcze ale wystudzoną polewę i rozprowadzić. Dowolnie udekorować.
Ale wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Już w czwartek będę go robić. Wygląda bardzo dobrze. I mam nadzieję,że i tak będzie smakować!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie i pewnie tak smakuje :) uwielbiam chałwę. koniecznie musi się znaleźć na moim świątecznym stole
OdpowiedzUsuń