Pojawiają się już truskawki, nie mogłyśmy się im oprzeć, kupiłyśmy wiec i zrobiłyśmy z dziewczynkami sernik na zimno. I tym właśnie deserem oficjalnie rozpoczynamy sezon na ciasta bez pieczenia i zimne desery. Nareszcie !
*tortownica 26 cm
Składniki:
- 2 opakowania galaretki cyrtynowej
- 4 opakowania galaretki truskawkowej
- 2 opakowania galaretki krystalicznej
- 1 kg serka na sernik ( z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleczka zagęszczonego niesłodzonego (takiego do kawy)
- 600 g truskawek
- 4 żółtka
Galaretki rozpuścić: cytrynowe razem w 1/2 szklanki wrzątku, dwie truskawkowe w 1/2 szklanki wrzątku, pozostałe dwie truskawkowe w 1/2 litra wrzątku, krystaliczne w 1/2 litra wrzątku. Odstawić do wystygnięcia.
Metalową miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać żółtka na parze, powoli dosypując cukier aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta. Zdjąć z pary, dodać ser, zmiksować. Mleczko zagęszczone ubić na pianę, dodać do masy serowej. Podzielić masę na połowę.
Do jednej połowy masy serowej dodać galaretki truskawkowe rozrobione w mniejszej ilości wrzątku. Masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Kiedy masa stężeje przygotować kolejną warstwę: połowę truskawek ułożyć w tortownicy i zalać drugą truskawkową galaretką. Wstawić do lodówki. Przygotować trzecią warstwę: drugą połowę masy serowej zmiksować z cytrynową galaretką. Na stężałe ciasto wylać ostatnią masę. Schłodzić. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu i zalać galaretką krystaliczną. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
wspaniały przepis czy żółtka są konieczne , boję sie surowych/?
OdpowiedzUsuńWow! wygląda super, cieszę się, że sezon truskawkowy przed nami, będzie można tworzyć takie cuda!
OdpowiedzUsuńWitam a co ubijać w misce nie podano w przepisie
OdpowiedzUsuńSernik wyglada oblednie:)))
OdpowiedzUsuń