Latem mniej czasu chcemy spędzać w kuchni ale ciacho do kawy musi być:) dlatego teraz częściej robię takie bez pieczenia, bo szybciej ale nie mniej smacznie. Dawno nie robiłam naszego ulubionego bananowca więc ciasto z bananami musiało się pojawić. Tym razem banany wystąpiły w czekoladowej oprawie: pomiędzy warstwami herbatników, budyniu i musu czekoladowego. Było naprawdę pysznie.
A tak przy okazji przypominam kilka innych ciekawych przepisów na bananowiec:
*bananowiec z kremem karpatkowym- KLIK
*mulatka-KLIK
*bananowiec z pianką-KLIK
*na blaszkę 25*34 cm
Składniki:
- 2 duże paczki herbatników (użyłam kakaowych i maślanych)
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady + 2 kostki
- łyżka cukru
- 100 g masła
- 8 bananów
- 2 galaretki cytrynowe
- 300 ml śmietanki kremówki
Dno i boki foremki wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Budynie i cukier rozpuścić w odrobinie mleka. Do pozostałego mleka dodać 100 g masła i zagotować. Wlać rozrobiony budyń i gotować na małym ogniu mieszając. Kiedy zgęstnieje wrzucić połamaną mleczną czekoladę i mieszać aż się połączą. Gorącą masę wylać na herbatniki i przykryć warstwą ciastek. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Sześć bananów zmiksować. Dodać galaretki i połączyć. Wylać do foremki, przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe banany pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście i rozłożyć mus czekoladowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe kostki czekolady. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
O jakie fajne ciasto, lubię takie ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się idealnie :) ciekawy przepis, prosty w wykonaniu, niedrogie składniki. idealnie :)
OdpowiedzUsuń