piątek, 29 lipca 2016

mulatka: ciasto czekoladowo-bananowe


Nasz rodzinny przepis na bananowiec robi furorę wszędzie, gdzie tylko się pojawi. Żeby jednak znowu się nie powtarzać zainspirowałam się nim i stworzyłam zupełnie nowe połączenie. 
Biszkopt, warstwa bananów z galaretką i lekki mus czekoladowy wieńczący całość. Bardzo smaczne, lekkie, o wyraźnym smaku. 
Lubicie banany w czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
na masę bananową:
  • 6 bananów
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1/2 kostki masła
na mus czekoladowy:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
dodatkowo:
  • 3 łyżki bitej śmietany
  • wiśnie kandyzowane
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal ubijając dosypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 35 minut w 175*C. Wystudzić. 

Galaretki rozpuścić w połowie litra wody, wystudzić. Banany piec w skórkach w 200*C aż do momentu, kiedy będą czarne (około 10-15 minut). Zmiksować blenderem na mus.  Masło rozpuścić i wystudzić. Banany, masło i galaretkę wymieszać razem i kiedy całość zacznie tężeć to wyłożyć ją na biszkopt. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. 

Czekolady połamać i rozpuścić na parze. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną czekoladą. Mus wyłożyć na warstwę bananową. Odstawić do stężenia na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną i wisienką.  

1 komentarz:

  1. Wyglada przepysznie, swietny przepis. Nie moge doczekac sie az sie upiecze i bede mogl sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up