Wypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował.
*tortownica 26 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego
- 70 g migdałowych płatków
- kilka winogron
- kilka bezików
Białka ubić na pianę. Powoli dosypywać cukier aż masa będzie gęsta i sztywna. Wtedy zacząć dodawać po żółtku. Następnie wlać olej i wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki wymieszać ciasto. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wlać żelatynę, zmiksować.
Dolny blat ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant. Biszkopt nasączyć winem, posmarować połową dżemu i wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć biszkoptem, nasączyć, przesmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałej śmietany. Położyć ostatni biszkopt, nasączyć winem. Zdjąć rant, boki i wierzch obsmarować pozostałą śmietaną. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić i posypać tort. Wierzch udekorować winogronami i bezikami.
Pięknie wygląda ten tort i chyba nie jest aż taki trudny. Będę musiała spróbować upiec.
OdpowiedzUsuń