ciasto owocowe na oleju



Ekspresowe ciasto do zrobienia ze składników, które zawsze mamy w domu. Wystarczy dodać dowolne owoce sezonowe lub z puszki i ciacho do kawy mamy raz-dwa. Moim domownikom tak smakowało, że poszło w całości jeszcze ciepłe. 

*forma 25*34 cm
Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g owoców (truskawka, czereśnia, banan)
Jajka ubić na pianę z cukrem. Ubijając dolewać olej, następnie mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Ciasto wylać do blaszki, na wierzchu ułożyć owoce (można obtoczyć je w mące). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. 

2 komentarze:

  1. Szybkie znikanie ciasta to najlepsza rekomendacja! To ciacho wydaje się być wilgotne, ale też lekkie, super :)

    OdpowiedzUsuń