deser wiśniowo-serowy


Deser nie musi by skomplikowany, żeby był pyszny. Czasem wystarczy kilka prostych składników. Tak jak w tym przepisie. Kremowa, lekka jak chmurka warstwa serowa, chrupiące ciasteczka a wszystko to przełamane lekko kwaśnymi wiśniami. Przygotowanie tego deseru zajmie nie więcej niż 10 minut, dlatego polecam na wypadek niezapowiedzianych gości. 

Składniki na dwie porcje:
  • 6 ciasteczek Markizy Blacky (Cukry Nyskie)
  • 150 g serka kremowego naturalnego (lub mascarpone)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • szklanka wiśni
  • łyżeczka kisielu wiśniowego (proszek)
Ciasteczka posiekać. Dwie łyżki odłożyć, resztę przesypać na dno dwóch pucharków.  Wiśnie wydrylować. Przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i na małym ogniu gotować chwilkę aż puszczą sok. Kisiel rozrobić w kilku łyżkach wody i wlać do wiśni. Zagotować. Powinien powstać gęsty sos. 
Zimną kremówkę ubić z cukrem a następnie wmiksować serek. Do pucharków przełożyć masę serową, na nią wiśnie a wierzch posypać odłożonymi wcześniej ciastkami.  Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu. 



1 komentarz: