Jagody w syropie uwielbiam od dziecka. Używam ich do deserów, lodów, budyniu, naleśników. Warto w sezonie zrobić kilka słoiczków, zwłaszcza, że wychodzi to dużo taniej niż w sklepie. A roboty przy tym tyle co nic. Składniki na 4 słoiczki:
1,5 litra jagód
8 łyżek cukru
Słoiczki oraz pokrywki wymyć i wyparzyć, dokładnie wysuszyć. Jagody wypłukać, odsączyć. Owoce przesypać do słoiczków (do pełna, później zmniejszą objętość) i zasypać cukrem, po dwie łyżki na słoik. Odstawić na pół godziny, żeby owoce puściły sok. Następnie zakręcić słoiki, włożyć do garnka wyścielonego ścierką i zalać wodą do 3/4 wysokości słoiczków. Pasteryzować na małym ogniu około 45 minut. Zdjąć z ognia i zostawić w wodzie aż wystygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz