Goście już w drodze a Ty nie masz nic do kawy? Jeszcze zdążysz upiec coś na szybko. To mój niezawodny przepis na ekspresowe ciasto z owocami, które zawsze się udaje. Oprócz moreli można dodać jakiekolwiek inne owoce a nawet upiec je bez owoców (wtedy polecam w keksówce).
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oranżady (lub wody gazowanej)
- 1/2 szklanki oleju
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g moreli
- cukier puder do posypania
Morele umyć, wyjąc pestki, pokroić w ósemki. Białka ubić na pianę. Następnie powoli dosypywać cukier a później wrzucać po jednym żółtku. Nie przerywając ubijania wlać oranżadę i olej, dodać też skórkę z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w 180*C około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz