Lekkie jak pianka ciasto o oryginalnym smaku, zrobionym przez trufle w czekoladzie. Niezbyt słodkie, przełamane konfiturą z malin i świeżymi owocami.
*tortownica 26 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na piankę:
- 150 g cukierków trufle w czekoladzie
- 350 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki
- galaretka krystaliczna
- 50 g czekolady deserowej
- 4 łyżki mleka
dodatkowo:
- 3 łyżki konfitury malinowej Stovit
- maliny
- borówki amerykańskie
- łyżeczka kakao
Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę, następnie dodać cukier a kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać żółtka. Ubijać, po chwili wlać wodę i olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać dużą łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec około 30 minut. Wystudzić.
Biszkopt wyjąć z formy, ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy (obręcz owinąć folią lub od środka zabezpieczyć paskiem papieru do pieczenia). Ciasto posmarować konfiturą. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Cukierki posiekać. Połowę odłożyć, pozostałe wsypać do miski, dodać połamaną czekoladę i mleko. Miskę z cukierkami ustawić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać do niej jogurt, rozpuszczone cukierki z czekoladą i galaretkę. Zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać odłożone posiekane trufle. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Kiedy zastygnie, wierzch posypać przez sitko kakao i udekorować owocami. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz