Ogórki kanapkowe do tej pory robiłam na ostro w ketchupie (przepis TU) ale zachciało mi się spróbować czegoś nowego. Ostatnio popularne są ogórki w miodzie ale żeby nie było tak prosto to połączyłam go z musztardą, trochę przerabiając przepis mojej Mamy na pikle. Ogórki z tego przepisu są lekko ostre ale przełamane słodkim smakiem. Jako dodatek do kanapki z szynką są idealne. Sama nie wiem, które lepsze.
Składniki na 9 małych słoiczków:
- 1,5 kg ogórków
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 3/4 szklanki cukru
- 40 g miodu akacjowego Stovit
- 2 łyżki soli
- 2 duże łyżki musztardy
- 5 ząbków czosnku
- 10 liści laurowych
- łyżka ziaren ziela angielskiego
- łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
- kwiaty kopru
Słoiczki i nakrętki wyparzyć i dokładnie wysuszyć. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, umyć. Pokroić w cienkie plasterki po długości (najłatwiej obieraczką do jarzyn). Ogórki nałożyć do słoików zwijając je w rulon. Do każdego słoika włożyć kwiat kopru. Czosnek brać. Wodę wlać do garnka. Wrzucić czosnek, musztardę i przyprawy. Zagotować. Dodać miód, wymieszać. Na końcu wlać ocet, zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki. Od razu zakręcić. Pasteryzować około kwadransa. Po pasteryzacji zostawić w wodzie aż ostygną. Do spożycia nadają się po około 10-12 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz