ogórki kanapkowe w zalewie musztardowo-miodowej


Ogórki kanapkowe do tej pory robiłam na ostro w ketchupie (przepis TU) ale zachciało mi  się spróbować czegoś nowego. Ostatnio popularne są ogórki w miodzie ale żeby nie było tak prosto to połączyłam go z musztardą, trochę przerabiając przepis mojej Mamy na pikle. Ogórki z tego przepisu są lekko ostre ale przełamane słodkim smakiem. Jako dodatek do kanapki z szynką są idealne. Sama nie wiem, które lepsze. 

Składniki na 9 małych słoiczków:

  • 1,5 kg ogórków 
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 40 g miodu akacjowego Stovit
  • 2 łyżki soli
  • 2 duże łyżki musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 liści laurowych
  • łyżka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
  • kwiaty kopru 
Słoiczki i nakrętki wyparzyć i dokładnie wysuszyć. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, umyć. Pokroić w cienkie plasterki po długości (najłatwiej obieraczką do jarzyn). Ogórki nałożyć do słoików zwijając je w rulon. Do każdego słoika włożyć kwiat kopru. Czosnek brać. Wodę wlać do garnka. Wrzucić czosnek, musztardę i przyprawy. Zagotować. Dodać miód, wymieszać. Na końcu wlać ocet, zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki. Od razu zakręcić. Pasteryzować około kwadransa. Po pasteryzacji zostawić w wodzie aż ostygną. Do spożycia nadają się po około 10-12 dniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz