Ta tarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś.
*foremka 26 cm
Składniki:
na kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g sera z wiaderka
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- skórka z połowy cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki
- cukier puder
- masło do wysmarowania foremki
Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce (ale nie zagniatać, ma być sypka). Podzielić na dwie nierówne części. Większą część kruszonki wsypać do foremki i lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez około 10 minut.
W tym czasie przygotować masę serową: jajka ubić z cukrem, dodać ser, ole, skórkę z cyrtynyj i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować krótko do połączenia składników.
Owoce umyć, większe pokroić. Podpieczoną tartę wyjąc, wyłożyć na nią masę serową i ułożyć na niej owoce. Na wierzchu rozsypać pozostałą kruszonkę. Piec w 200*C jeszcze przez około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz