tarta serowa z owocami (na kruszonce)


Ta tarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś. 

*foremka 26 cm
Składniki:
na kruszonkę:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 300 g sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • skórka z połowy cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki
  • cukier puder
  • masło do wysmarowania foremki
 Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce (ale nie zagniatać, ma być sypka). Podzielić na dwie nierówne części. Większą część kruszonki wsypać do foremki i lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez około 10 minut. 

W tym czasie przygotować masę serową: jajka ubić z cukrem, dodać ser, ole, skórkę z cyrtynyj i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować krótko do połączenia składników. 

Owoce umyć, większe pokroić. Podpieczoną tartę wyjąc, wyłożyć na nią masę serową i ułożyć na niej owoce. Na wierzchu rozsypać pozostałą kruszonkę. Piec w 200*C jeszcze przez około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz