Ta tarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś.
*foremka 26 cm
Składniki:
na kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki
 - 1/2 szklanki cukru
 - 2 żółtka
 - 120 g masła
 - 4 łyżki soku z cytryny
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 300 g sera z wiaderka
 - 3 jajka
 - 3 łyżki cukru
 - 3 łyżki oleju
 - szczypta soli
 - skórka z połowy cytryny
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 
dodatkowo:
- świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki
 - cukier puder
 - masło do wysmarowania foremki
 
 Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce (ale nie zagniatać, ma być sypka). Podzielić na dwie nierówne części. Większą część kruszonki wsypać do foremki i lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez około 10 minut. 
W tym czasie przygotować masę serową: jajka ubić z cukrem, dodać ser, ole, skórkę z cyrtynyj i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować krótko do połączenia składników. 
Owoce umyć, większe pokroić. Podpieczoną tartę wyjąc, wyłożyć na nią masę serową i ułożyć na niej owoce. Na wierzchu rozsypać pozostałą kruszonkę. Piec w 200*C jeszcze przez około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz