Kiedy mama przyniosła z pracy ten przepis, byłam sceptyczna. Nie wydawało mi się, że keczup z cukinii może być czymś rewelacyjnym. Okazało się jednak, że jest pyszny, lepszy nawet niż oryginalny keczup. Dodatek curry i ostrej papryki dodaje mu pikanterii. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, pizzy, parówek, pasztecików a nawet kiełbas z grilla. Jest niezastąpiony.
Składniki na 10 butelek o pojemności 200 ml:
- 1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 1/2 kg cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 200 g koncentratu pomidorowego
- papryczka chilli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżki curry
- 1/2 łyżki pieprzu
- łyżka soli
Brzmi apetycznie, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń