Faszerowaną paprykę pokochaliśmy ostatnio i często ląduję ona na naszym stole. Niedzielny schabowy ustąpił jej miejsca. Najbardziej lubimy taką z pikantnym wypełnieniem i sosem czosnkowym. Takie danie choć jest sycące nie jest ciężkie.
Składniki:
- 4 papryki
 - cebula
 - filet z kurczaka
 - 3/4 szklanki ryżu
 - kilka różyczek kalafiora
 - kilka pieczarek lub kurek
 - łyżka koncentratu pomidorowego
 - 3-4 łyżki oleju
 - sól, pieprz
 - słodka i ostra papryka
 - łyżeczka ziół prowansalskich
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 plasterki mozzarelli
 
Papryki umyć, odciąć czapeczki, środki wydrążyć.  Nasmarować papryki olejem w środku i z zewnątrz. 
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kalafiora również ugotować.  Cebulę, pieczarki i kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać ryż, pokrojony kalafior, koncentrat, starty czosnek i przyprawić do smaku. Farszem nadziać papryki. Na wierzchu położyć mozzarellę i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowym i lekką sałatką. 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz