Faszerowaną paprykę pokochaliśmy ostatnio i często ląduję ona na naszym stole. Niedzielny schabowy ustąpił jej miejsca. Najbardziej lubimy taką z pikantnym wypełnieniem i sosem czosnkowym. Takie danie choć jest sycące nie jest ciężkie.
Składniki:
- 4 papryki
- cebula
- filet z kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu
- kilka różyczek kalafiora
- kilka pieczarek lub kurek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 4 plasterki mozzarelli
Papryki umyć, odciąć czapeczki, środki wydrążyć. Nasmarować papryki olejem w środku i z zewnątrz.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kalafiora również ugotować. Cebulę, pieczarki i kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać ryż, pokrojony kalafior, koncentrat, starty czosnek i przyprawić do smaku. Farszem nadziać papryki. Na wierzchu położyć mozzarellę i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowym i lekką sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz