papryki faszerowane


Faszerowaną paprykę pokochaliśmy ostatnio i często ląduję ona na naszym stole. Niedzielny schabowy ustąpił jej miejsca.  Najbardziej lubimy taką z pikantnym wypełnieniem i sosem czosnkowym. Takie danie choć jest sycące nie jest ciężkie. 

Składniki:

  • 4 papryki
  • cebula
  • filet z kurczaka
  • 3/4 szklanki ryżu
  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka pieczarek lub kurek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki mozzarelli
Papryki umyć, odciąć czapeczki, środki wydrążyć.  Nasmarować papryki olejem w środku i z zewnątrz. 
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kalafiora również ugotować.  Cebulę, pieczarki i kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać ryż, pokrojony kalafior, koncentrat, starty czosnek i przyprawić do smaku. Farszem nadziać papryki. Na wierzchu położyć mozzarellę i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowym i lekką sałatką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz