Lato to idealny czas na desery z owocami. Zwłaszcza sezonowymi, które pojawiają się na krótko. W tym roku krzaczki w moim ogródku aż uginają się od owoców więc przerabiamy jak się da. Dziś zapraszam na tartaletki z budyniem, owocami i nutką masła orzechowego, które ciekawie smakuje w tym połączeniu.
Składniki na 6 sztuk:
na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
na nadzienie:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- łyżka mąki
- łyżka cukru
- 100 g masła
- 4 kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego
- owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest
dodatkowo: papilotki na tartaletki
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nektarynki pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do 200*C.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać koła i wylepić nimi foremki. Wstawić do piekarnika i piec aż się zarumienią czyli około 10-15 minut. Wystudzić.
W połowie mleka rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Na końcu wrzucić czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Lekko przestudzić, jeszcze ciepły budyń nałożyć do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce.
Uwaga- jeśli chcemy żeby owoce były błyszczące, można gotowe już babeczki posmarować tężejącą galaretką lub glazurą.
kwintesencja lata :)
OdpowiedzUsuń