tartaletki z owocami


Lato to idealny czas na desery z owocami. Zwłaszcza sezonowymi, które pojawiają się na krótko. W tym roku krzaczki w moim ogródku aż uginają się od owoców więc przerabiamy jak się da. Dziś zapraszam na tartaletki z budyniem, owocami i nutką masła orzechowego, które ciekawie smakuje w tym połączeniu. 

Składniki na 6 sztuk:
na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru 
  • 100 g masła
  • 4 kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego
  • owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest
dodatkowo: papilotki na tartaletki

Składniki ciasta zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nektarynki pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do 200*C. 
Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać koła i wylepić nimi foremki. Wstawić do piekarnika i piec aż się zarumienią czyli około 10-15 minut. Wystudzić. 

W połowie mleka rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Na końcu wrzucić czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Lekko przestudzić, jeszcze ciepły budyń nałożyć do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce. 

Uwaga- jeśli chcemy żeby owoce były błyszczące, można gotowe już babeczki posmarować tężejącą galaretką lub glazurą. 

1 komentarz: